Maak een reisverslag vol mooie herinneringen

Op reis gaan: het is zooo leuk, maar ooo zo snel voorbij! Voor je het weet is daar alweer die eerste werkdag na de vakantie die gepaard gaat met vele vragen van de collega’s: “Hoe was het? Wat heb je gedaan? Waar ben je geweest?” Maar het enige wat je kan uitbrengen is: “goed hoor, heel leuk, lekker eten, ehm …” De kleine, grappige details zijn al helemaal vervlogen uit je geheugen. En dat is jammer, niet alleen voor je collega’s, maar ook voor jezelf!

Maak er vanaf nu dus een goede gewoonte van om al tijdens je reis een reisverslag voor te bereiden dat bol staat van mooie én gedetailleerde herinneringen.

Pre-reisdagboek

Een eerste belangrijke tip: schiet al uit de startblokken met je reisverslag nog voor je vertrokken bent! Neem notities en trek foto’s vanaf het moment dat je de koffers pakt. Was er veel stress? Moest je nog snel om een bikini? Liet het reisagentschap weten dat de luchthaventaxi al om 5.00 u ’s morgens in plaats van in de namiddag komt? Heb je nog geen oppas gevonden voor de kat? Of moest papa nog snel naar de kapper? Schrijf alles op dat afwijkt van een doordeweekse dag.

Ook tijdens de reis hou je best een klein dagboekje bij waarin je grappige uitspraken, blunders of irritaties noteert. Hoe banaal ze ook mogen lijken op het moment zelf, nadien zijn ze een kapstok om herinneringen aan op te hangen.

Kinderen aan boord

Als je met kinderen reist, geef hen dan ook een forum in dit reisverslag! Ze zien immers alles vanuit een ander perspectief, letterlijk én figuurlijk.

Neem een kinderdagboekje mee op reis waarin ze creatief aan de slag kunnen en bouw elke avond een momentje in om samen de dag te overlopen en zaken te noteren. Als ze nog niet kunnen schrijven, werk dan met stickers. Terwijl ze honderduit vertellen, noteer jij hun verhalen en gaan zij creatief aan de slag met emotiestickers die ze bij het verhaal kunnen kleven: leuk, grappig, boos, saai, …

Een origineel idee is om vooraf een vel stickers te maken met hun eigen gezichtjes op die verschillende emoties tonen.

reisverslag met stickers

Zeg het tegen een dictafoon

Vind je noteren te veel werk? Hou je reisdagboek dan bij via geluidsopnames. Vertel alles wat je ziet en meemaakt aan de dictafoon op je smartphone. En laat ook hier de kinderen hun bijdrage in leveren. Bij thuiskomst kan je deze opnames op een regenachtige avond uittypen en zo nog eens samen lachen met de anekdotes die je al vergeten was.

Foto’s …

In tijden van social media zijn we er als de kippen bij om onze vrienden online op de hoogte te brengen van onze avonturen aan de hand van vakantiefoto’s. Maar vaak vergeten we om ook voor onszelf een mooi fotoverslag bij te houden.

Foto’s kan je een plaats geven in een fotoboek (tips: zie lager). Zo heb je een fysieke herinnering die niet kan crashen door virussen en dus niet verloren kan gaan! En is het niet leuk om hier samen met familie en vrienden door te bladeren en in real life de verhalen te kunnen vertellen die bij de foto’s horen?

… en filmpjes

Hoewel je deze niet kan opslaan op papier, mag je niet vergeten om ook filmpjes te maken! Ze bevatten nog zoveel meer nuances: de manier waarop de plaatselijke bevolking zich gedraagt, het taalgebruik en gegiechel van de kinderen, flauwe moppen en indrukwekkende avonturen (zoals de eerste geslaagde salto in het zwembad 😉 ). Vergeet niet om je filmpjes van tijd tot tijd te back-uppen op een externe harde schijf.

reisverslag maken met filmpjes

Geef ook je camera of smartphone van tijd tot tijd af aan de kinderen en laat hen vanuit hun kleine wereldje de omgeving vereeuwigen. Vaak focussen zij op zaken die jou ontgaan zijn en nemen zij foto’s zonder aan alle regeltjes te denken.

Giet je reisverslag in een fotoboek

reisverslag in fotoboek

Door tijdens de reis goed te documenteren, heb je het belangrijkste werk al achter de rug. Nu komt het erop aan om al deze herinneringen in een mooi jasje te steken. Dat kan makkelijk met de fotoboeken van smartphoto. Hieronder vind je een aantal tips om er een mooi reisdagboek van te maken:

  • Volgorde: een reisverslag maak je best op in chronologische volgorde. Dat maakt het gemakkelijker om uitleg te geven als  familie en vrienden erdoor bladeren. En ook voor jezelf is het leuker om jaren later de reis nog eens te kunnen reconstrueren.
  • Hoofdstukken: per dag of per plaats kan je wel een klein hoofdstukje maken waarbinnen je bepaalde vakantiefoto’s gaat groeperen: speciaal eten (superlekker of niet te vreten), grappige graffitiboodschappen op muren, dieren die voor eventjes jullie vriend waren (een hond, een duif, een salamander) of een verzameling van foto’s waarop papa zich stond te vervelen. 🙂
  • Kids: bij elk hoofdstuk voorzie je ook een aantal pagina’s waar de quotes, reisverhalen en emotiestickers van de kinderen kunnen komen. Een fijne herinnering voor hen om later op terug te blikken.
  • Fysieke herinneringen: vergeet niet om in je fotoalbum telkens ruimte open te laten waar je alle toegangskaarten, plannetjes en kindertekeningen kan kleven nadat je je fotoboek ontvangen hebt.

Wens je graag een goede gids om een fantastisch vakantiefotoboek te maken? Volg dan onze blogpost met 9 stappen om een fantastisch fotoboek te maken.

Ziezo, zelfs een platte band of een verstuikte teen kunnen je reis vanaf nu niet meer stukmaken. Want ze zijn een leuke bijdrage aan het meest originele reisverslag ooit!

Hoi! Ik ben Jolien, 28 jaar, synchroonzwemster en chocoladeliefhebber met een grote passie voor talen en culturen, en dan in het specifiek voor het Spaans. Als CRM Manager bij smartphoto help ik jou graag met allerlei weetjes & ideetjes om jouw belangrijke momenten nog specialer te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *