Fotoboek maken citytrip
De citytrip. Voor velen een ideale vakantie op zich, voor anderen perfect als onderdeel van een langere vakantie. Niets is leuker dan gewapend met een gidsje of een local op verkenning te gaan in een grote stad. Op zoek naar leuke musea, trendy bars of de heerlijkste restaurants; tijdens een citytrip is er voor ieder wat wils.
Maar hoe kan je al die leuke herinneringen bewaren voor later?
We geven je graag enkele tips om originele foto’s te maken tijdens je citytrip en om achteraf een fantastisch fotoboek te maken.
Bestemming gekozen?
Camera bij de hand?
Start!
Tijdens je citytrip:
Breng de sfeer in beeld
—————————————————————————————————————————–
Steden hebben steeds een unieke ‘vibe’ die hen onderscheidt van andere steden. Zo kan je Parijs als romantisch beschrijven en Londen als trendy. Welk gevoel roept een stad bij jou op? Nadien kan je op zoek gaan naar een manier om dat gevoel te vertalen in je foto’s.
Probeer steeds op zoek te gaan naar de reden waarom een bepaalde stad anders is dan de anderen. Foto via: mestradodoutoradoportugal
Kleine details kunnen echt de sfeer van een stad weergeven. Probeer een goede afwisseling te hebben tussen details en grote monumenten of indrukwekkende gebouwen. Zo kan een barst in een muur, een file of een etalage al een verhaal op zich vertellen.
Combineer oud en nieuw
—————————————————————————————————————————–
Steden veranderen voortdurend. Probeer dit te vertalen in een originele foto. Zoals deze foto genomen in New York van Reto Fez
Weg uit het centrum
—————————————————————————————————————————–
Op de meeste foto’s van een citytrip zie je vaak enkel de bekende beelden uit het toeristische centrum van de stad. Maar vergeet zeker de buitenwijken niet! Vaak kan je daar foto’s maken die vol karakter zitten.
Weg uit de massa, zoals deze onbekende straat: ‘Three Cooks, Chinatown’ van James Maher.
Op zoek naar een nieuwe invalshoek
—————————————————————————————————————————–
Sommige stadsfoto’s zijn al zo vaak genomen dat je het gevoel krijgt ze al duizend keer gezien te hebben. Dit is vaak het geval bij bekende gebouwen of monumenten (nog een foto van de Eiffeltoren? Iemand?).
Zoek altijd naar originele invalshoeken om bekende monumenten te fotograferen. Zoals deze foto van Big Ben. Foto door Andrew Sweeney
Probeer dus niet in herhaling te vallen, maar dwing jezelf op zoek te gaan naar een nieuwe invalshoek. Heb je een foto voor ogen die je nog nooit gezien hebt? Dan ben je op de goede weg! 😉
Gebruik reflecties
—————————————————————————————————————————–
Bezoek je een stad waar veel water is? Perfect! Vergeet dan zeker niet op een zonnige dag op zoek te gaan naar gebouwen met veel glas die in de buurt van water staan.
Waarom? Wacht tot ongeveer 16u, en zie wat er aan de westkant van de gebouwen te gebeuren staat. Met wat geluk maak je een prachtige foto met reflecties van zowel de zon als het water!
Reflecties kunnen leuke effecten geven, zeker bij zonsondergang of stilstaand water zoals in deze foto van Karim Nafatni.
Kijk omhoog!
—————————————————————————————————————————–
Af en toe eens omhoog kijken, dat is wat Kristen Baumlier ook deed tijdens haar citytrips. Ze slaagde er zelfs in het hele alfabet vast te leggen met foto’s van skyscrapers en kantoorgebouwen!
Wie weet wat kan je boven je hoofd ontdekken in de stad? Misschien wel het hele alfabet zoals Kristen Baumlier deed.
Een fotoboek maken achteraf:
Eens thuisgekomen met een koffer vol herinneringen en een geheugenkaart vol foto’s is het tijd om een fotoboek te maken. Geen betere manier om de sfeer van je reis te vereeuwigen.
Maar hoe zorg je er voor dat jouw fotoboek je foto’s alle eer aandoet?
Trek aandacht met je cover
—————————————————————————————————————————–
Selecteer één foto die echt de sfeer van de stad weergeeft. Je wil dat de mensen die je boek inkijken van bij de start mee zijn in je verhaal. Een korte titel maakt het geheel af.
De combinatie van beide, zoals in onderstaand voorbeeld, kan natuurlijk ook!
Gebruik passende illustraties
—————————————————————————————————————————–
In de fotoboek-editor van smartphoto kan je tientallen leuke illustraties invoegen. Ze zijn gesorteerd per thema en je kan ze zo groot of zo klein maken als je zelf wil. Door de illustraties achter of voor je foto’s te plaatsen, kom je vaak tot verrassende resultaten.
Een bagagelabel of zon nodig om je pagina op te fleuren? Geen probleem, je vindt het in de smartphoto-editor.
Splits foto’s op
—————————————————————————————————————————–
Voeg een foto toe in meerdere fotovelden en herkadreer deze zodat je terug het originele beeld bekomt. Op die manier kan je je foto’s echt uit het boek doen springen. Deze techniek is niet geschikt om op alle pagina’s toe te passen, maar bij spaarzaam gebruik een leuke eye-catcher!
Durf zwart te gebruiken
—————————————————————————————————————————–
Heb je zwart-wit foto’s genomen of juist heel contrastrijke beelden? Durf dan gerust voor een zwarte achtergrond gaan! De zwarte kleur zorgt voor een nog dieper contrast en stralende kleuren.
Ziezo, met deze tips kan je volgende citytrip niet meer mislukken! Geniet van je reis, maak mooie foto’s en vergeet achteraf je herinneringen niet te bewaren in een fotoboek.
Heb jij nog leuke tips om een fotoboek te maken? Aarzel niet om ze te delen in de commentaren of via Facebook of Twitter met de hashtag #mysmartphoto!