Fotoboek maken
Een fotoboek maken van je vakantie is de ideale manier om je mooie herinneringen te bewaren voor later. We geven graag enkele tips om er een prachtexemplaar van te maken. De voorbereiding is van groot belang om een geslaagd fotoboek te maken. Ontdek hier onze 10 beestige tips 😉
1. Bereid je voor
‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ zegt men wel eens en dit is ook zo bij een reis. De voorbereiding voor een memorabel fotoboek begint reeds thuis.
Ga op zoek in reisgidsen of op het internet naar fotogenieke plaatsen die je gaat bezoeken. Goede hulpmiddelen hierbij zijn:
Die laatste geeft snel de fotografische mogelijkheden van een bepaalde locatie weer op een overzichtelijke manier.
2. Controleer je materiaal
Eens je de nodige informatie over je bestemming verzameld hebt, is het tijd om je materiaal wat aandacht te geven. Of je nu met een reflexcamera werkt of met je Iphone, er zijn enkele zaken die je beter op voorhand even nakijkt!
Voorzie zeker voldoende geheugenkaartjes. Ook een reservebatterij is handig. Zo kom je nooit in de situatie dat je een prachtig fotomoment mist omdat je batterij het heeft begeven of je geheugen vol zit.
Heb je een nieuwe camera gekocht voor de zomer? Vergeet dan zeker niet om er al een beetje mee te oefenen. Vlot met je camera kunnen werken, bespaart je veel kopzorgen later. Neem ook zeker de handleiding mee, mocht je toch de tijd hebben om te experimenteren.
Verder is het nooit een slecht idee om een kopie van je aankoopbewijs mee te nemen. Indien je aan een grensovergang problemen zou hebben, ben je op die manier ingedekt tegen douanetaksen.
Daarnaast is het nu ook het uitgelezen moment om je verzekeringspolis nog eens na te kijken en op te zoeken welke schade- of diefstalgevallen nu net verzekerd zijn. Als aanvulling kan je ook serienummers van fototoestellen/lenzen best nog ergens apart bewaren, just in case.
3. Fotoboek maken: vermijd clichés
Probeer om niet terug te komen van je reis met dezelfde foto’s die in je reisgids stonden. Gebruik nieuwe standpunten of originele invalshoeken om de traditionele beelden weer spannend te maken.
Zie je ergens een mooie reflectie in het water of kan je een beeld interessanter maken door laag bij de grond te fotograferen?
Zie je iedereen op dezelfde plaats een foto maken? Kijk dan even rond, neem wat afstand en wie weet valt je oog op het perfecte plekje om een memorabele foto te nemen!
4. Fotografeer het lokale leven
Op vakantie word je vaak overmand door landschappen en gewoontes die niet alledaags zijn. Probeer die verwondering te vatten in beelden. Door contacten te leggen met de lokale bevolking kom je veel meer te weten over de geschiedenis van bepaalde plaatsen en gebruiken. Zo verandert een foto makkelijk van ‘enkel’ een beeld naar een fantastische herinnering!
5. Maak van jezelf het onderwerp
Probeer te vermijden dat de cameravrouw/-man nooit zelf op de foto staat. Vraag aan voorbijgangers of ze even een leuke foto kunnen maken of neem meerdere camera’s mee op reis.
Een goedkoop digitaal fototoestel in de handen van de kinderen kan een heel andere kijk geven op een vakantie. Des te leuker wordt het als je achteraf al de verschillende beelden kan samenbrengen!
6. Maak portretten
Close-up foto’s van reisgenoten of onbekenden zijn vaak een aangename afwisseling in een reeks vakantiefoto’s. Een portret is zo in detail dat je bepaalde emoties van de gezichten kan aflezen. Zo zegt een close-up van een uitgelaten kind na een leuke dag meer dan woorden…
7. Neem onverwachte foto’s
Een onzichtbare fotograaf is al goed op weg om een goede fotograaf te worden. Mensen fotograferen zonder dat ze zelf op de hoogte zijn, heeft vaak verrassende resultaten.
Probeer om steeds de hele situatie in beeld te krijgen. Er komen ongetwijfeld leuke beelden uit voort!
8. Ga op zoek naar details
Of het nu over gebouwen, kledij of eten gaat, een detailopname kan een enorme meerwaarde geven aan een reeks foto’s. Een speciaal juweel aan de vinger van een verkoopster of een knappe vlinder op een bloem, de mogelijkheden zijn onbeperkt.
9. Vertel een verhaal
Probeer tijdens het fotograferen al je verhaal voor ogen te houden. Misschien heb je wat wazige foto’s nodig van een ellenlange busrit of probeer je een hele dag een foto om het half uur te nemen en zo een visueel dagboek te creëren?
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar door op voorhand al even na te denken over het verhaal dat je wil vertellen, ga je veel sneller de leuke beelden en invalshoeken vinden!
10. Een fotoboek bestaat uit meer dan foto’s alleen
Leuke achtergronden, tekst, figuren, …The sky is the limit! Heb je er al aan gedacht om bv. een plattegrond van de stad of een scan van een lokaal dagblad als achtergrond te gebruiken? Een fotoboek is de ideale manier om alle foto’s van je reisgenoten in te verzamelen en alle thuisblijvers te laten meegenieten!
Nog meer inspiratie nodig? Bekijk zeker eens ons **photo book ideas** board op Pinterest!
Heb jij nog leuke tips om een beestig fotoboek te maken? Aarzel niet om ze te delen in de commentaren of via Facebook of Twitter met de hashtag #mysmartphoto.
UITSTEKENDE tips ! Zal daar dankbaar gebruik van maken.
Erg leuk om te horen, Freddy! Veel succes met het maken van je fotoboek!