Helpt het nemen van foto’s je geheugen of niet?

Hoe fotografie je geheugen op een later moment beïnvloedt

Hoogstwaarschijnlijk heb je het wel al eens meegemaakt. Plotseling vind je in een of ander mapje op je computer of USB stick een hele reeks oude foto’s terug. Vaak ben je van sommige foto’s door de jaren heen hun hele bestaansrecht al vergeten. Bij andere foto’s kan je dan weer perfect elk detail opnieuw benoemen alsof je het gisteren nog meemaakte. Hoe komt dit eigenlijk? Wel, er zijn een aantal studies die hier antwoord op proberen bieden. Sommige wijzen uit dat fotografie, ons de momenten rond de foto’s doen vergeten. Anderen zeggen dan weer dat foto’s nemen helpt de gebeurtenissen er achter te onthouden. Wij bij smartphoto zochten het dan maar zelf uit!

Foto’s nemen, helpt het ons onthouden?

Linda Henkel, psycholoog aan de Fairfield University voerde in 2014 een experiment uit in een museum. Hierbij moesten een aantal deelnemers een deel van de tentoongestelde objecten fotograferen. Wat bleek nu? Sommige deelnemers die geen foto’s namen herinnerden zich meer dan diegenen die wel foto’s moesten nemen. Wetenschappers concludeerden dat wanneer we weten dat bepaalde informatie ergens opgeslagen is, we deze info opzettelijk vergeten. Dit noemen we “Cognitive Offloading”. Echter zien we dat dit niet altijd het geval is voor fotografie, integendeel zelfs. Het nemen van een foto, met de juiste motivatie, ons net helpen iets beter te onthouden.

Motivatie is bepalend!

Ook dit kwamen naar voren in het zelfde experiment uitgevoerd door Linda Henkel. Zo bleek dat er ook een deel van de fotografen was die eigenlijk wel even veel of zelfs meer herinnerde dan de anderen. Dit komt omdat ze een compleet andere motivatie hadden. Ze waren namelijk echt geïnteresseerd in wat ze moesten fotograferen. De andere personen namen maar gewoon foto’s omdat het moest voor het experiment. Ze besteedden dan ook weinig aandacht aan de objecten omdat ze hier geen interesse voor hadden.

Fotografie geheugen

De motivatie voor het nemen van foto’s is dus bepalend voor het al dan niet herinneren van de gebeurtenis tijdens het moment van de foto. Zo nemen we bijvoorbeeld foto’s van personen, spullen of zelfs landschappen omdat ze voor ons een emotionele waarde hebben. Met zo een motivatie besteden we dan ook meer aandacht aan de verschillende details. Bijgevolg worden we ons meer bewust van het moment en onthouden we dit ook beter.

Neem niet zomaar foto’s

Wanneer je dus voor de zoveelste keer je camera boven haalt, neem dan niet zomaar foto’s om foto’s te nemen. Sta stil bij het moment en neem de details in je op. Hierdoor besef je beter waarom je net dat ene plaatje aan het vastleggen bent. Zo zal je niet alleen het moment beter onthouden, ook zal je het nemen van onnodige foto’s vermeiden en zal het resultaat er pakken beter uit zien!

Fotografie Geheugen

Voordeel van foto’s nemen

Foto’s nemen kan dus echt wel je geheugen helpen als je er de juiste motivatie voor hebt. Het helpt je om aan die speciale momenten in je leven net dat tikkeltje extra aandacht te besteden. Desondanks dat je je misschien niet altijd even goed herinnert wat je aan het doen was op het moment van de foto, zullen foto’s altijd de kracht hebben om je te laten terugblikken op momenten die je anders toch zou  vergeten.

TIP:

Vergeet jij ook wel eens de gebeurtenissen achter je foto’s?  Laat je foto’s niet liggen maar doe er iets mee! Koester ze bijvoorbeeld in een mooi fotoboek  en schrijf bij elke foto een kleine caption of tekstje. Zo ben je er zeker van dat je nooit meer dat ene speciale moment vergeet. 😉 

Fotoboek

 

Hoi! Ik ben Jolien, 28 jaar, synchroonzwemster en chocoladeliefhebber met een grote passie voor talen en culturen, en dan in het specifiek voor het Spaans. Als CRM Manager bij smartphoto help ik jou graag met allerlei weetjes & ideetjes om jouw belangrijke momenten nog specialer te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *